zondag, april 10, 2005

ELSA & Politiek

Net even met Christina gechat die in Litouwen zit voor de lente ICM van ELSA. Ze stelde zich kandidaat voor de positie van voorzitter van ELSA Internationaal en de verkiezingen waren vandaag. Naast Christina waren er nog 2 kandidaten voor de positie en iedereen moest een speech houden. Na afloop van de speeches werd er gezegd dat zij de beste speech had en dat ze het overtuigenst overkwam. Helaas was dat kennelijk geen criterium om haar te verkiezen want ze heeft verloren. Ze had kennelijk niet de juiste contacten en kwam uit het verkeerde land.
Na afloop van de stemming bleek dat al voor de ICM, de zuidelijke en scandinavische landen een overeenkomst hadden gesloten om voor een bepaalde kandidaat te stemmen, wat dus helaas niet Christina was, maar iemand uit Finland. ELSA politiek op zijn best. Het is een gegeven dat op (zeker op het internationale niveau) (vriendjes-)politiek een grote rol speelt binnen ELSA en dat dit niet altijd door iedereen gewaardeerd wordt. Mensen die hier tegen ageren kunnen een carrière binnen ELSA verder wel vergeten en zullen niet snel worden gekozen voor een bepaalde functie of delegatie. Ik moet wel zeggen dat de politiek on de achterkamertjes wordt bedreven en dat je er erg weinig van ziet. Dat deze stemming van te voren al bekend was, bewijst dat maar weer eens en ik denk ook niet dat iedereen blij was dat het bekend werd.
Gedurende mijn tijd in ELSA heb ik het nodige op nationaal niveau mogen meemaken en gelukkig wat minder op internationaal niveau, maar het speelt kennelijk altijd en al jaren. Sommigen zien niet in dat ze daarmee de organisatie ook schade berokkenen. Bij bepaalde delegaties (ELSA heeft een waarnemende/adviserende functie bij b.v. de VN en de EU) wordt er af en toe meer gekeken naar de afkomst van iemand en de connecties die hij/zij heeft, dan naar iemands interesse of kwaliteiten.
Het zou te ver gaan om ELSA te beschuldigen van frauduleuze praktijken, maar het blijft een feit dat deze organisatie zeker niet verschoond is van de nodige schandalen en bepaalde vormen van corruptie, en dat is, zeker kijkende naar waar men naar toe wil en waar men voor staat, toch een kwalijke zaak. Bedenk dan ook nog dat het een organisatie is van en voor rechtenstudenten....

3 Comments:

At 10 april, 2005 22:50, Anonymous Flo said...

Het is pure vriendjespolitiek.

Probleem is alleen dat als het je in positieve zin overkomt dat je het dan als 'handig' ervaart en als het tegen je gebruikt wordt je je er mateloos aan gaat irriteren.

Flo's Advies: zoek het nooit hogerop bij anderen, maar begin voor jezelf!

 
At 10 april, 2005 22:53, Blogger Eisenreich said...

Bij de Kamer van Koophandel zeker? :)

 
At 10 april, 2005 22:55, Anonymous Flo said...

Jazekers. Het leven is een spel, en er wordt een hoop gecheat!

 

Een reactie posten

<< Home

My personal world map

Visited Countries
Visited Countries Map from TravelBlog