donderdag, juni 03, 2004

Het Diaghilev Festival

Na Joan Collins, Michael Gorbatsjov, Marc Newson, Victor & Rolf en tal van andere bobo's in de auto hebben gehad en de grote "Russische Landschap"-tentoonstelling in goede banen te hebben geleid, krijgen we hier in het noorden weer een leuk projectje. Met Gorby in de auto met 160 onder politie-begeleiding richting Groningen scheuren was een leuk klusje. De gasten die aankwamen in hun Rangerovers, Audi's, Mercedessen en Jags hebben we ook goed verzorgd, maar dit is andere koek. Zal druk worden denk ik...
-----------
Vandaag is bekend geworden dat C.C. Drive, in opdracht van het Groninger Museum, de Gasunie en het festival 'In dienst van Daghilev', de gehele mobiliteit rondom het festival wat plaatsvindt op 10 december zal organiseren. Een project waarbij maar liefst 50 chauffeurs, parkeerwachters, verkeersregelaars en gastheren aan mee gaan werken om de stroom van 1450 gasten, waaronder leden van het Koninklijke Huis, Ministers en andere prominenten in goede banen te leiden.

-----------------------------------------------------
Het Diaghilev Festival (26 januari - 30 januari 2005)
Beschermheer: Valery Gergiev

De stad Groningen zal, in het kader van de tentoonstelling In dienst van Diaghilev in het Groninger Museum (10 december 2004 – 27 maart 2005), van 26 tot en met 30 januari 2005 geheel in het teken staan van het Diaghilev Festival. Dit internationale festival wordt georganiseerd rond de impresario, mecenas en producent Sergei Diaghilev, één van de grootste kunstvernieuwers van de afgelopen eeuw, die vooral bekend is geworden als oprichter en inspirator van Les Ballets Russes. Diaghilev was echter niet alleen bedenker of redacteur van artistieke concepten, hij was ook een showman en agitator. In 1906 organiseerde Diaghilev voor het eerst een programma met Russische muziek in Parijs, zijn eerste Saison Russe.

Het Diaghilev Festival zal de artistieke sfeer van een dergelijk Saison Russe herscheppen in een moderne context. Het publiek zal geconfronteerd worden met voorstellingen van zeer hoge internationale kwaliteit die (zoveel mogelijk) nog niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Hoogtepunt van het festival vormt de wereldpremière van de nieuwe bewerking van de Rimsky-Korsakov opera The Tsar’s Bride door het Kirov uit Sint-Petersburg, onder leiding van Valery Gergiev met Olga Borodina als Lyubasha.

Het programma leidt ertoe dat liefhebbers van zowel ballet, opera als muziek vijf intensieve dagen kunnen beleven. Zo verzorgt het Kirov naast de opera eveneens een balletprogramma. Het Royal Ballet uit Londen zal zijn klassieke Le Spectre de la Rose weer tot leven roepen en het Ballet de Bordeaux zal aanwezig zijn met zijn prijswinnende Picasso-programma. Het Joffrey Ballet uit Chicago heeft onder andere de klassieke balletten Le Sacre du Printemps en L’ Après-midi d’un Faune op het programma staan. Bovendien zal onder leiding van Vladimir Fedoseyev een concertante voorstelling van de opera Boris Godunov worden opgevoerd, met Sergei Alexashkin als Boris en Michelle Breedt als Marina.
Natuurlijk zal kwaliteit van eigen bodem niet ontbreken. Naar aanleiding van de wereldpremière van Ted Brandsen’s nieuwe bewerking van het grandioze ballet Vuurvogel, op 16 december 2004 in het Muziektheater te Amsterdam, treedt Het Nationale Ballet ook in Groningen op. Het Noord Nederlands Orkest verzorgt een matineeconcert, met onder andere een uitvoering van Prokovjev’s Scytische Suite. Het festival wordt in stijl afgesloten met een slotconcert van het Koninklijk Concertgebouw-orkest, onder leiding van Daniele Gatti. De Chinese pianovirtuoos Lang Lang speelt tijdens dit slotconcert Piano Concerto No. 3 van Prokovjev.

My personal world map

Visited Countries
Visited Countries Map from TravelBlog